Oamenii de afaceri sunt creativi şi optimişti, dar le lipseşte cultura antreprenorială
25/09/2017

Auzim deseori acest termen de “IMM”, stim de inseamna dar nu neaparat stim si cifrele din spate. Asa ca am preluat acest scurt articol pentru a fi clar pentru cei interesati si a fi utile informatiile pentru activitatea desfasurata.

Astfel, potrivit site-ului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (http://www.aippimm.ro/ ) “Categoria Intreprinderilor Micro, Mici si Mijlocii (IMM) este formata din intreprinderi care angajeaza mai putin de 250 de persoane si care au o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro si/ sau detin active totale de pana la 43 de milioane de euro.”

Intreprinderile micro, mici si mijlocii (IMM) joaca un rol esential in economia europeana. Ele reprezinta o sursa de abilitati antreprenoriale, inovare si creare de locuri de munca. In Uniunea Europeana extinsa la 25 de tari, aproximativ 23 de milioane de IMM-uri asigura in jur de 75 de milioane de locuri de munca si reprezinta 99% din toate intreprinderile.

Totusi, ele sunt adeseori confruntate cu imperfectiunile pietei. IMM-urile au de multe ori dificultati in obtinerea de capital sau credite, mai ales in faza de start-up. Resursele lor limitate pot de asemenea sa reduca accesul la noi tehnologii sau inovare.

 

In general, cele mai multe IMM-uri sunt autonome, avand in vedere ca fie sunt complet independente, fie au unul sau mai multe parteneriate de mici dimensiuni (fiecare mai putin de 25%) cu alte intreprinderi. Daca aceste parteneriate sunt sub 50%, relatia este una intre intreprinderi partenere. Peste acest prag, intreprinderile sunt legate.

In functie de categoria in care se incadreaza intreprinderea dumneavoastra, atunci cand calculati datele intreprinderii dumneavoastra va trebui sa includeti datele uneia sau mai multor intreprinderi. Rezultatul calculului va va permite sa verificati daca va incadrati in pragurile financiare si de personal stabilite prin definitie. Intreprinderile care depasesc pragurile isi pierd statutul de IMM.

 

Sunt o intreprindere?

Primul pas pentru a va califica drept IMM este sa fiti considerati intreprindere.

In concordanta cu noua definitie, o intreprindere este “orice entitate angajata intr-o activitate economica, indiferent de forma sa legala”.

Aceasta formulare nu este noua. Ea reflecta terminologia folosita de Curtea Europeana de Justititie in deciziile sale. Fiind inclusa formal in recomandare, scopul noii definitii pentru IMM este acum clar evidentiat. Prin urmare, persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale, parteneriatele si asociatiile angajate intr-o activitate economica pot fi considerate intreprinderi.

Factorul determinant este activitatea economica, nu forma legala.

 

 Care sunt noile praguri?

 

Dupa ce ati verificat ca sunteti o intreprindere, trebuie sa stabiliti datele intreprinderii dvs, dupa urmatoarele trei criterii:

 

  • Numarul mediu de salariati
  • Cifra de afaceri anuala neta
  • Activele totale

 

Prin compararea datelor intreprinderii dvs cu nivelul pragurilor celor trei criterii, veti putea determina daca intreprinderea dumneavoastra este o microintreprindere sau o intreprindere mica sau mijlocie.

 

Ce date trebuie utilizate?

 

Cand se realizeaza calculele financiare si de personal, va trebui sa folositi datele continute in ultimele situatii financiare anuale aprobate. Pentru intreprinderile nou infiintate, care nu au inca aprobate situatiile financiare anuale, trebuie sa faceti o estimare serioasa a datelor relevante din exercitiul financiar in curs.

 

Este necesar sa retineti ca, in timp ce respectarea pragurilor referitoare la numarul mediu de salariati este obligatorie, un IMM poate alege intre a respecta fie pragul referitor la cifra de afaceri dintr-un an, fie cel referitor la activele totale. Nu este necesara satisfacerea ambelor criterii si se poate depasi unul dintre ele fara pierderea statutului de IMM.

Noua definitie ofera aceasta alegere deoarece, prin natura lor, intreprinderile din sectorulde comert si distributie, au cifre de afaceri mai mari decat acelea din productie. Oferirea posibilitatii de a alege intre acest criteriu si cel al activelor totale, care indica bonitatea unei intreprinderi, asigura IMM-urilor angajate in diferite tipuri de activitati economice un tratament egal.

Categoria micro-intreprinderilor si a intrerinderilor mici si mijlocii are in vedere intreprinderi care au mai putin de 250 de salariati si care au o cifra de afaceri anuala neta ce nu depaseste 50 de milioane de euro, sau care detin active totale care nu depasesc 43 de milioane de euro.

 

In aceasta categorie:

Intreprinderile mici sunt definite ca intreprinderi care au pana la 49 salariati şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane de euro .

Micro-intreprinderile sunt definite ca intreprinderi care au până la 9 salariati şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane de euro.

 

Care este definitia unui “angajat”?

 

Se aplica prevederile din codul national al muncii. Ele variaza de la tara la tara, de exemplu, pentru personalul temporar ce lucreaza ca si colaboratori sau pentru cei angajati printr-un agent de munca tremporara.

 

 Numarul de salariati

 

Acest criteriu este esential pentru a determina in ce categorie se incadreaza fiecare IMM si acopera personalul permanent, cel cu jumatate de norma si cel temporar si include urmatoarele:

  • Salariatii
  • Persoanele care lucreaza pentru intreprindere, fiind subordonate ei si care sunt considerati ca angajati prin legislatia nationala.
  • proprietarii-administratori
  • parteneri angajati in activitatile obisnuite ale intreprinderii si care beneficiaza de avantaje finaciare din partea intreprinderii.

 

Ucenicii sau elevii si studentii implicati in programe de instruire profesionala, avand contracte ucenicie sau de instruire profesionala, nu sunt inclusi in numarul de angajati. De asemenea, nu sunt incluse/inclusi nici salariatele/salariatii care se afla in concediul de maternitatea sau parental.

 

Numarul mediu de salariati este exprimata in unitati de munca anuale. Oricine a lucrat cu norma intreaga in intreprinderea dvs, sau ca reprezentant al acesteia, pe parcursul intregului an se masoara ca o unitate. Personalul cu jumatate de norma, muncitorii sezonieri si aceia care nu au muncit tot anul sunt considerati ca fractiuni din aceasta unitate.

 

Cifra de afaceri si activele totale.

 

Cifra de afaceri anuala neta este stabilita prin calcularea veniturilor pe care intreprinderea dvs le realizeaza in cursul unui an din vanzari si servicii dupa ce toate datoriile au fost platite. Ea nu trebuie a includa TVA-ul sau alte taxe indirecte.

Activele totale se refera la valoarea bunurilor companiei dvs (active  imobilizate+active circulante + cheltuieli in avans).

 

Sursa: http://www.aippimm.ro/articol/imm/legislatie-imm/definitie-imm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *